VSOA-Defensie wil praten over de inhoud in plaats van te discussiëren over de gevolgen van een plan

Eind oktober verschenen tal van berichten in de media omtrent de sluiting van kazernes. Volgens sommigen staan in Vlaanderen onder meer Koksijde, Ieper, Gavere, Oostende, Zutendaal, Tielen en Berlaar op de lijst. In Wallonië gaat het onder meer om Glons, Nijvel, Luik, Bastenaken en Doornik. Dit zonder enige vorm van overleg, van sociaal plan, van respect tegenover het personeel. Onrust, bezorgdheid en onzekerheid troef dus bij de militairen en burgerpersoneel van Defensie.

Ondanks onze interventies bij diverse instanties, hebben wij nog geen enkele officiële mededeling ontvangen over sluitingen of verhuizen. “Deze legislatuur zullen geen kazernes sluiten”, luidt het bij de Minister van Defensie Steven Vandeput. Daarom verzoekt VSOA-Defensie de MOD om zijn sociale partners onmiddellijk te ontmoeten om duidelijkheid te scheppen, zoals elke werkgever dit hoort te doen.

Bij de nakende gemeente- en federale verkiezingen stelt VSOA-Defensie vast dat geen enkele beslissing zal genomen worden buiten het verderzetten van de rationalisering met bepaalde pilootprojecten die gelinkt zijn aan de insourcing van de HORECA, de bewaking en het beheer van de kampen en andere projecten zoals Search & Rescue in Koksijde en de samenwerking met BELGOCONTROL.

VSOA-Defensie is van mening dat het personeel van Defensie een duidelijke boodschap verdient over zijn toekomst met concrete data zodat het zijn projecten kan plannen. De aankondiging van de sluitingen versterkt alleen maar de onzekerheid die bij datzelfde personeel sinds jaren leeft.

VSOA-Defensie klaagt het gebrek aan transparantie en openheid aan in de communicatie vanwege de overheid. Het getuigt van een gebrek aan respect ten opzichte van het defensiepersoneel en hun families. Het is onaanvaardbaar dat het plan van de Defensiestaf ons tot op heden niet voorgelegd is!

Wij eisen als betrokken partij op de hoogte gebracht te worden, wil een menselijke tragedie voorkomen worden. Enkel zo kunnen wij waken over de garantie om een correcte geografische spreiding van de militaire kwartieren over het gehele nationale grondgebied te behouden.

VSOA-Defensie is uiteraard tegen de sluiting van eender welk kwartier.
We denken daarbij aan de daaruit voortvloeiende problemen voor onze militairen en hun families. Ze verdienen immers beter! Het personeel is bovendien hervormingsmoe en verdient stabiliteit.
Voor VSOA-Defensie is het uitgesloten om een nieuw drama te beleven vergelijkbaar met dat van 2009 tijdens de voltooiing van de transformatie "De Crem."

Edwin LAUWEREINS
Voorzitter VSOA-Defensie

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten